Πως μπορεί η τέχνη και οι καλλιτέχνες να αλλάξουν τον κόσμο μας;
Ένα εκτεταμένο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, με τη μορφή εκθέσεων, εργαστηρίων, συνεδρίων, συζητήσεων, καθοδήγησης και προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών, θα συμβάλει αξιοσημείωτα σε αυτές τις συναντήσεις, ενισχύοντας το διεπιστημονικό έργο, τη διεθνή κινητικότητα και τη διαπολιτισμική ανταλλαγή.
Στόχος του Art for Social Change Project είναι να φανταστεί ένα εναλλακτικό παγκόσμιο οικοσύστημα τέχνης, επανεξετάζοντας τα εργαλεία και τα μοντέλα συνεργασίας που λειτουργούν εντός του υπάρχοντος και ευθυγραμμίζοντάς τα με την καλλιτεχνική και κοινωνική καινοτομία και τις αρχές της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της γεωγραφικής ισορροπίας και της αειφορίας.
Η τέχνη παραμένει άχρωμη, αν παραμένει εγκλωβισμένη. Ο πολιτισμός, έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε, βγαίνει έξω και ταξιδεύει στην πόλη, κατεβαίνει στο κέντρο της Αθήνας και συνηγορεί για τη διαχρονικότητά του και για την αξία του ως ζωντανού χώρου – ενός τόπου ζυμώσεων, συγκρούσεων και ανταλλαγής ιδεών.
Προδιαγράφει το μέλλον, αναζητά την ενέργεια και την καθοριστική στιγμή σε κάθε γωνιά της πόλης, ενθαρρύνει το ταλέντο και την ενέργεια, συστήνει τους ανθρώπους μεταξύ τους και διερευνά διαρκώς τι τους διαχωρίζει, τι τους επηρεάζει, τι έχει νόημα γι’ αυτούς και τι θα αλλάξει τελικά το συγκεκριμένο προφίλ της πόλης. Ταυτοχρόνως, υψώνει τη φωνή του, διαφωνεί, υπερασπίζεται και παίρνει θέση για οτιδήποτε γίνεται εμπόδιο στην ελευθερία, τη δημοκρατία, τη ζωή. Από το κέντρο των Αθηνών, το μήνυμα ταξιδεύει. Το τοπικό γίνεται παγκόσμιο και το παγκόσμιο, τοπικό.
Πως μπορεί η τέχνη και οι καλλιτέχνες να αλλάξουν τον κόσμο μας; Εξερευνούμε την τέχνη ως εργαλείο για εμπνευσμένη δράση και δημιουργία κοινωνικής αλλαγής.
Έργα που επικεντρώνονται σε κοινωνικά θέματα, ο κύριος στόχος των οποίων είναι να κάνουν τους ανθρώπους να προβληματιστούν για τη σύγχρονη κοινωνία και τον τρόπο ζωής που μας επιβάλλουν.
Οι εκθέσεις, τοιχογραφίες, διαδραστικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια μας παρουσιάζουν τέχνη που αντιμετωπίζει θέματα κοινωνικής αδικίας. Πιστεύουμε ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να προκαλέσει μια συναισθηματική ανταπόκριση και να αναφλέξει τον επισκέπτη να αναλάβει δράση.
Η τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε και παραμένουμε ενημερωμένοι. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Το γνωρίζουμε ως κοινωνική τεχνολογία και μας βοηθά να ανταποκριθούμε στους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Οι Πρωτοβουλίες Μας
Συνεργαζόμαστε γύρω από μια σειρά μη κερδοσκοπικών πρωτοβουλιών που εκμεταλλεύονται τις τεχνολογίες Extended Reality (XR) όπως η εικονική πραγματικότητα (VR) και η ενισχυμένη πραγματικότητα (AR) για να επεκτείνουν τις ανθρώπινες αισθητηριακές και γνωστικές εμπειρίες – και να τονώσουν τις κοινωνικές δράσεις.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να διαθέσουμε ολόκληρη την εμπειρία σε 100 πόλεις και σε συνδυασμό με τα στοιχεία του διαδικτύου να φτάνουμε σε εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2030, με αποτέλεσμα 100 εκατομμύρια κοινωνικές δράσεις.
Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση πρωτότυπων και καινοτόμων σεμιναρίων, ημερίδων, workshops, παιχνιδιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων εισάγοντας τα παιδιά σε μια αξιόλογη μορφή μη τυπικής εκπαίδευσης με σκοπό τη γνωριμία τους με την τέχνη, την ευαισθητοποίησή τους για κοινωνικά θέματα και τη συνεχή εξέλιξή τους.
*Σχεδιασμός ειδικών προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα, που απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, για την αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.
** Οι δραστηριότητες τέχνης που βασίζονται σε ομάδες υλοποιούνται και σε σχολεία, τοπικές κοινότητες και χώρους αναψυχής, όπου μπορούν να βρεθούν οι περισσότεροι νέοι.
Το SketchBook 4 SDGs είναι το πρώτο παγκόσμιο project που δημιουργεί βιβλιοθήκη με sketchbooks καλλιτεχνών με θέματα εμπνευσμένα από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs).
Υποστηρίζει τη χρήση της δημιουργικότητας των καλλιτεχνών για να μεταδώσουν τους SDGs και να εμπνεύσουν το παγκόσμιο ακροατήριο να αναλάβει δράση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Επιτρέπει το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών χρησιμοποιώντας τη βαθύτερη μορφή ανθρώπινης έκφρασης: τις τέχνες. Τα αποτελέσματά του – sketchbooks – θα εμπνεύσουν μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ ατόμων και κοινοτήτων.
Συμμετέχοντας, οι καλλιτέχνες συμβάλλουν σε ένα μαζικό παγκόσμιο κίνημα.
Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε μια εμπειρία που αναπαράγεται σε όλο τον κόσμο, από χιλιάδες ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο, ηλικία, επάγγελμα, προκλήσεις και επιτεύγματα. Οι καλλιτέχνες μοιράζονται μαζί μας τις στιγμές, τα μυστικά και τις ιστορίες τους.
Τα sketchbooks δεν είναι μόνο μέρος μιας παγκόσμιας συλλογής , θα είναι ένα μέρος φυσικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό να εμπνεύσουν το κοινό τους για έναν πιο βιώσιμο κόσμο.
Σχεδιασμένο να ανοίγει τα μυαλά, να απελευθερώνει τη φαντασία, να πυροδοτεί ιδέες, να εμπνέει λύσεις και να αυξάνει την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης και λογοδοσίας για το μέλλον του κόσμου και της ανθρωπότητας.
Είναι ένα νέο και καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και συμμετοχής φοιτητών σε δραστηριότητες αειφορίας και έργα σε πανεπιστήμια.
Ο κύριος στόχος της πρόκλησης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να εντοπίσουν τις σημερινές προκλήσεις και να αναπτύξουν λύσεις για να καταστήσουν τον κόσμο μας πιο βιώσιμο
Ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους της ART HUB Athens είναι να επισημάνει μια θετική διαφορά στις νοοτροπίες των ανθρώπων στην κοινωνία μας. Εξετάζονται, σχεδιάζονται και οργανώνονται εκστρατείες ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στο νέο κεφάλαιο ως τον σπόρο των μελλοντικών ηγετών του μέλλοντος, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν για τη βιωσιμότητα μέσω εκδηλώσεων, εργαστηρίων, διασκέψεων, παρουσιάσεων και ερευνών που σχετίζονται με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.
Το ART HUB Athens ιδρύθηκε για να δημιουργήσει μια γέφυρα ανάμεσα στην τέχνη και την κοινωνία, με τη σύγχρονη τέχνη που εξυπηρετεί ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Εμπνευσμένο από το Άρθρο 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, “Όλοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν ελεύθερα στην πολιτιστική ζωή της κοινότητας, να απολαμβάνουν τις τέχνες και να μοιράζονται την επιστημονική πρόοδο και τα οφέλη τους.”, στοχεύει στην εμπλοκή της τέχνης ως σημαντικού εργαλείου για την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών λαών, πολιτισμών και κοσμοθεωριών για την ενθάρρυνση της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σχέσης ανάμεσα στον καλλιτέχνη και τα πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα της εποχής μας.
Σχεδιάζοντας τις διεθνείς καλλιτεχνικές εκθέσεις, δράσεις, workshops, εκπαιδευτικά προγράμματα, το ART HUB Athens συγχωνεύει την ηθική με την αισθητική για να δημιουργήσει διαπολιτισμικές σχέσεις και προάγει την εκπαίδευση, την ευημερία και τη βιωσιμότητα.
Συνδέουμε τις πρωτοβουλίες μας με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την παγκόσμια προσπάθεια αλλαγής!
Είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία του ART HUB Athens που συγκεντρώνει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με κοινό στόχο την υλοποίηση των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs). Μέσω της χρήσης της τέχνης, το ART HUB Athens προσφέρει μοναδικές προοπτικές και λύσεις στις σημερινές πολύ πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις.
Οι τέχνες έχουν χρησιμοποιηθεί για να μεταδώσουν την ηθική, τις αξίες και τις καταδικαστικές αδικίες του ανθρώπου και εκφράζουν νέες προοπτικές για την ευημερία της κοινωνίας. Οι SDGs αποτελούν τον πληρέστερο τρόπο στον κόσμο για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής ένταξης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Αναμειγνύοντας την ορθολογική και συναισθηματική έκφραση, οι τέχνες χρησιμεύουν ως το ιδανικό μέσο για να μεταδώσουν τους SDGs και να εμπνεύσουν το κοινό να αναλάβει δράση.
Ο ΣΤΟΧΟΣ
Οι δράσεις του Art for Social Change Project επιτρέπουν το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών χρησιμοποιώντας τη βαθύτερη μορφή ανθρώπινης έκφρασης: τις τέχνες. Το έργο παρέχει μια παγκόσμια πλατφόρμα για τους καλλιτέχνες να συνδέονται, να μοιράζονται ιδέες και να δημιουργούν πρωτότυπα έργα για βιώσιμη ανάπτυξη και τους SDGs. Τα αποτελέσματά του θα εμπνεύσουν μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ ατόμων και κοινοτήτων.