The Pandemic of ARTvirus – HEALTH- EARTH- HUMANITY

The Pandemic of ARTvirus – Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Λαζάρου, σε συνεργασία με το ART HUB Athens. Το διαδίκτυο κρύβει μια παγκόσμια δύναμη την οποία η Τέχνη μπορεί να ξεκλειδώσει και ήδη ξεκλειδώνει μέσα από διαδικτυακές εκθέσεις. 

The Pandemic of ARTvirus – Μια διαδικτυακή πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Λαζάρου, σε συνεργασία με το ART HUB Athens

Το διαδίκτυο κρύβει μια παγκόσμια δύναμη την οποία η Τέχνη μπορεί να ξεκλειδώσει και ήδη ξεκλειδώνει μέσα από διαδικτυακές εκθέσεις. 

Η διαδικτυακή έκθεση “The Pandemic of ARTvirus” (διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του κ. Λαζάρου www.art-profiles.net, στη σελίδα WebExhibitions), με αφορμή τις δύσκολες ημέρες που ζούμε, επιδιώκει να αποδείξει έμπρακτα ότι μια πανδημία μπορεί να έχει έως έναν βαθμό και θετικό πρόσημο, όταν πρόκειται για τον ιό της Τέχνης, που μπορεί να αποδώσει τη σημερινή πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβάνονται και απεικονίζουν με τη διαφορετική ματιά τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες. Έτσι, η Τέχνη επιτελεί ρόλο αποτύπωσης και ερμηνείας των κοινωνικών και ιστορικών συγκυριών, “ανοίγει” προς το ευρύ κοινό, μας αφορά όλους, γίνεται φορέας αλλαγής και απομακρύνεται ουσιαστικά από ελιτίστικες ιδεολογίες και αντιλήψεις περί “Τέχνης για την Τέχνη”.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρία νοηματικά πλαίσια: Υγεία, Γη και Ανθρωπότητα, άμεσα συνδεδεμένα με την πίστη του ART HUB Athens στη διαρθρωτική δύναμη της τέχνης, η οποία έχει τη δύναμη να επιφέρει την κοινωνική αλλαγή. Αλλάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και νοηματοδοτούμε τον κόσμο γύρω μας, επιτελούμε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής. Παράλληλα, η έκθεση, όπως και όλες οι δράσεις του φορέα, είναι άμεσα συνυφασμένη με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και τελείται υπό το Certification “Art4SocialChange”, το πρώτο και μοναδικό πιστοποιητικό για την τέχνη και την κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα.

 

#ARTvirusHEALTH

Μαριλένα Ζολώτα – Marilena Zolota | Υγιεινή ζωή – Healthy life | 34x48cm | Χρωματιστά μολύβια και κάρβουνο – Colored pencils and charcoal |

ARTvirusHEALTH: Τα έργα που εντάσσονται σε αυτή την θεματική ενότητα αναφέρονται στην εποχή που διανύουμε, όπου η Υγεία μας δοκιμάζεται από ιούς γρίπης, με αποτέλεσμα ακόμη και τον εγκλεισμό μας, προκειμένου να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους άλλους. Το συγκεκριμένο νοηματικό πλαίσιο αποτελεί μια άμεση σύνδεση με τον Παγκόσμιο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης με αριθμό 3:

Στόχος 3: Διασφαλίζουμε μία ζωή με υγεία και προάγουμε την ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα επιζητούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να μιλήσουμε για επιταγές όπως: 

  • Επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των οικονομικών κινδύνων, πρόσβαση σε βασικές ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, καθώς και πρόσβαση όλων σε ασφαλή, αποτελεσματικά, ποιοτικά και προσιτά βασικά φάρμακα και εμβόλια. 
  • Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία και των προσλήψεων, ανάπτυξη, εκπαίδευση και διατήρηση του υγειονομικού δυναμικού των αναπτυσσόμενων χωρών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και στα μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη.
  • Ενίσχυση της ικανότητας όλων των χωρών για την έγκαιρη προειδοποίηση, τη μείωση και τη διαχείριση των εθνικών και παγκόσμιων κινδύνων για την υγεία.

 

#ARTvirusEARTH

Γιώργος Ηλιάδης – George Eliades | Το κορίτσι με το ποδήλατο – The girl with the bike | 50x50cm | Λάδι σε καμβά – Oil on canvas

ARTvirusEARTH: Η γη και η φύση μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, και φυσικά, η πανδημία των ανθρώπινων παρεμβάσεων που την καταστρέφουν με πιο αργούς ή πιο γοργούς ρυθμούς είναι πλέον ορατή. Η ρεαλιστική ή “διαφορετική” εικαστική ματιά των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση σχετικά με το παραπάνω θέμα, όπως διαφαίνεται μέσα από το έργο που προτείνεται από τον καθένα, σίγουρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς αυτό.

Νοηματικά συνδέεται με μία πληθώρα Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ως εξής:

Στόχος 6: Διασφαλίζουμε τη διαθεσιμότητα και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και των εγκαταστάσεων/συστημάτων υγιεινής για όλους. Και συγκεκριμένα: 

  • ‘Έως το 2030, επίτευξη καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλές και προσιτό πόσιμο νερό για όλους. 
  • Έως το 2030, βελτίωση της ποιότητας του νερού, μέσω της μείωσης της ρύπανσης, της εξάλειψης των απορρίψεων, της ελαχιστοποίησης της απελευθέρωσης επικίνδυνων χημικών και υλικών, της μείωσης, κατά το ήμισυ, του ποσοστού των ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων, καθώς και της σημαντικής αύξησης της ανακύκλωσης και της ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Έως το 2030, ουσιαστική αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του ύδατος σε όλους τους τομείς και διασφάλιση της βιώσιμης άντλησης και προμήθειας πόσιμου νερού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την έλλειψη νερού.
  • Έως το 2030, προστασία και αποκατάσταση των υδατικών οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βουνών, των δασών, των υδροβιότοπων, των ποταμών, των υδροφόρων οριζόντων και των λιμνών.

 

Στόχος 7: Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους:

  • Έως το 2030, διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε προσιτές, αξιόπιστες και σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας.
  • Έως το 2030, σημαντική αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.
  • Έως το 2030, ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην έρευνα και τη τεχνολογία καθαρής ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας και των προηγμένων και καθαρών τεχνολογιών ορυκτών καυσίμων – και να προωθηθούν οι επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. 

 

Στόχος 11: Δημιουργούμε πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικούς και βιώσιμους

  • Ενίσχυση των προσπαθειών για την προστασία και τη διαφύλαξη της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
  • Έως το 2030,  σημαντική μείωση του αριθμού των θανάτων και του αριθμού των πληγέντων από  φυσικές καταστροφές, καθώς και των άμεσων οικονομικών απωλειών σε σχέση με το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που οφείλεται σε φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των σχετιζόμενων με το νερό καταστροφών, εστιάζοντας στην προστασία των φτωχών και των ανθρώπων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση.
  • Έως το 2030,  μείωση του δυσμενούς, κατά κεφαλήν, περιβαλλοντικού αντίκτυπου των πόλεων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του αέρα και τη διαχείριση των αστικών και άλλων αποβλήτων. 

 

Στόχος 12: Διασφαλίζουμε πρότυπα βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής

    • Έως το 2030, επίτευξη της βιώσιμης διαχείρισης και της επαρκούς χρήσης των φυσικών πόρων.
    • Έως το 2030, μείωση, κατά το ήμισυ, των κατά κεφαλήν παραγόμενων αποβλήτων τροφίμων παγκοσμίως, σε επίπεδο λιανικού εμπορίου και καταναλωτών, καθώς και μείωση των απωλειών τροφίμων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών έπειτα από τη συγκομιδή.
    • Έως το 2020, επίτευξη της περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης των χημικών και όλων των αποβλήτων σε όλη τη διάρκεια ζωής τους, σύμφωνα με τα διεθνώς συμφωνηθέντα πλαίσια, και σημαντική μείωση των εκπομπών τους στον αέρα, το νερό και το έδαφος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
    • Έως το 2030, ουσιαστική μείωση της παραγωγής αποβλήτων μέσω της πρόληψης, της μείωσης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.
    • Ενθάρρυνση των εταιρειών, ιδίως των μεγάλων και υπερεθνικών, να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές και να ενσωματώσουν πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα στις εκθέσεις τους.
  • Έως το 2030, διασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι παντού έχουν την απαραίτητη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και έναν τρόπο ζωής σε αρμονία με τη φύση.

 

Στόχος 13: Αναλαμβάνουμε άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της

  • Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικής ικανότητας όλων των χωρών έναντι των κινδύνων και των φυσικών καταστροφών που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.
  • Ενσωμάτωση των μέτρων για την κλιματική αλλαγή στις εθνικές πολιτικές, στρατηγικές και σχεδιασμούς.
  •  Βελτίωση της εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης, καθώς και της ανθρώπινης και θεσμικής ικανότητας σχετικά με θέματα που αφορούν τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή, τη μείωση των επιπτώσεων και την έγκαιρη προειδοποίηση.
  • Εφαρμογή της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι ανεπτυγμένες χώρες μέρη της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, σχετικά με τον στόχο για την από κοινού ετήσια διάθεση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι το 2020, μέσω διαφόρων πηγών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών, στο πλαίσιο της ανάληψης ουσιαστικών δράσεων άμβλυνσης των επιπτώσεων και διαφάνειας στην εφαρμογή, και την πλήρη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα μέσω της κεφαλαιοποίησής του το συντομότερο δυνατό.

 

Στόχος 14: Διατηρούμε και χρησιμοποιούμε με βιώσιμο τρόπο τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τους θαλάσσιους πόρους προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης

  • Έως το 2025, πρόληψη και σημαντική μείωση όλων των μορφών θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως της ρύπανσης από χερσαίες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων απορριμμάτων και της ρύπανσης από θρεπτικές ουσίες.
  •  Έως το 2020, βιώσιμη διαχείριση και προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις, μέσω της ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς τους, καθώς και ανάληψη δράσης για την αποκατάστασή τους, έτσι ώστε να επιτευχθούν υγιείς και παραγωγικοί ωκεανοί.
  •  Ελαχιστοποίηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οξίνισης των ωκεανών, μέσω της ενίσχυσης της επιστημονικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.
  •  Έως το 2020, αποτελεσματική ρύθμιση της αλιευτικής συγκομιδής και τερματισμός της υπεραλίευσης, της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, των καταστρεπτικών αλιευτικών τεχνικών, καθώς και εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων βασισμένων στην επιστήμη, έτσι ώστε να αποκατασταθούν τα αποθέματα αλιευμάτων το συντομότερο δυνατό, τουλάχιστον σε επίπεδα που θα επιτρέπουν την παραγωγή της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης, όπως καθορίζονται από τα βιολογικά τους χαρακτηριστικά.
  • Ενίσχυση της διατήρησης και της βιώσιμης χρήσης των ωκεανών και των πόρων τους, μέσω της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η όποια παρέχει το νομικό πλαίσιο για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των ωκεανών και των πόρων τους, όπως αναφέρεται στην παρ. 158 του κειμένου αποτελεσμάτων της Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με τίτλο «Το μέλλον που θέλουμε».

 

Στόχος 15: Προστατεύουμε, αποκαθιστούμε και προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων, διαχειριζόμαστε βιώσιμα τα δάση, καταπολεμούμε την απερήμωση, και σταματάμε και αναστρέφουμε την υποβάθμιση του εδάφους και την απώλεια της βιοποικιλότητας

  • ‘Έως το 2020, διασφάλιση της διατήρησης, αποκατάστασης και βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων και των οικοσυστημάτων εσωτερικών υδάτων και των υπηρεσιών τους, ιδίως των δασών, των υδροβιότοπων, των βουνών και των ξηρών ζωνών, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες.
  • Έως το 2020, προαγωγή της εφαρμογής της βιώσιμης διαχείρισης όλων των τύπων των δασών, τερματισμός της αποψίλωσης, αποκατάσταση των υποβαθμισμένων δασών και ουσιαστική αύξηση της δάσωσης και της αναδάσωσης παγκοσμίως.
  • Έως το 2030, καταπολέμηση της απερήμωσης, αποκατάσταση υποβαθμισμένων γαιών και εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που επηρεάζονται από την απερήμωση, την ξηρασία και τις πλημμύρες, και επιδίωξη της επίτευξης ενός κόσμου με μηδενική υποβάθμιση της γης. 
  • Έως το 2030, διασφάλιση της διατήρησης των ορεινών οικοσυστημάτων συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητάς τους, έτσι ώστε ενισχυθεί η ικανότητά τους να παράσχουν οφέλη απαραίτητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Ανάληψη επείγουσας και ουσιαστικής δράσης για τη μείωση της υποβάθμισης των φυσικών οικοτόπων, την αποτροπή της απώλειας της βιοποικιλότητας καθώς και την προστασία και την πρόληψη, έως το 2020, της εξαφάνισης απειλούμενων ειδών. 
  • Ανάληψη άμεσης δράσης για τον τερματισμό της λαθροθηρίας και της παράνομης διακίνησης προστατευόμενων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας, και την αντιμετώπιση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης παράνομων προϊόντων χλωρίδας και πανίδας.
  • Έως το 2020, ενσωμάτωση της αξίας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας στον εθνικό και τοπικό σχεδιασμό, στις αναπτυξιακές διαδικασίες και στις στρατηγικές και υπολογισμούς μείωσης της φτώχειας.
  • Κινητοποίηση και σημαντική αύξηση των οικονομικών πόρων από όλες τις πηγές για τη διατήρηση και βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. 
  • Κινητοποίηση σημαντικών πόρων από όλες τις πηγές και σε όλα τα επίπεδα για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης διαχείρισης των δασών και παροχή επαρκών κινήτρων στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να προωθήσουν τέτοιου είδους διαχείριση, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και της αναδάσωσης.
  • Ενίσχυση της παγκόσμιας στήριξης των προσπαθειών καταπολέμησης της λαθροθηρίας και της παράνομης διακίνησης προστατευόμενων ειδών, αυξάνοντας την ικανότητα των τοπικών κοινοτήτων να επιδιώκουν ευκαιρίες βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης. 

 

#ARTvirusHUMANITY

Αριστείδης Χρυσανθόπουλος – Aristidis Chrysanthopoulos | Purity | 30x30cm | Ακουαρέλα- Watercolor |

ARTvirusHUMANITY: Ήδη το χαμόγελο στην καθημερινότητα σβήνει και η κατάθλιψη και οι κρίσεις στις ανθρώπινες σχέσεις είναι συχνό φαινόμενο. Οικονομική κρίση, καταστροφή του περιβάλλοντος, ιοί, σύγχρονα φαινόμενα που τα social media ανέδειξαν ακόμη περισσότερο, ενώ προϋπήρχαν, όπως bullying, παιδεραστία, ενδοοικογενειακή βία, διάφορες μορφές εξάρτησης, κρίση ακόμη και στις ερωτικές σχέσεις. Οι καλλιτέχνες μέσω των έργων τους καταδεικνύουν τα παραπάνω, αφυπνούν και αποδίδουν αυτή την αισιόδοξη μελλοντική εικόνα που όλοι φανταζόμαστε, το κοινωνικό φαντασιακό που μοιάζει ουτοπικό να υπάρξει στο άμεσο μέλλον της πραγματικότητάς μας.

Τα έργα προβληματίζονται σχετικά με, και εισάγουν έναν διάλογο σχετικά με τα εξής: 

Στόχος 3: Διασφαλίζουμε μία ζωή με υγεία και προάγουμε την ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες

Στόχος 4: Διασφαλίζουμε την χωρίς αποκλεισμούς, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση και προάγουμε τις ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους

Στόχος 5: Επιτυγχάνουμε την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση όλων των γυναικών και κοριτσιών

Στόχος 8: Προάγουμε τη διαρκή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους

Στόχος 10: Μειώνουμε την ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών

Στόχος 11: Δημιουργούμε πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικούς και βιώσιμους.

Στόχος 16: Προάγουμε ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, παρέχουμε πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους και οικοδομούμε αποτελεσματικούς, υπεύθυνους και χωρίς αποκλεισμούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα.

 

Τέλος, τη διαφορετική ματιά τους καταθέτουν και καλλιτέχνες του ψηφιακού κόσμου, με video που αφορούν τις παραπάνω θεματικές και παρουσιάζονται σε αυτόνομη ενότητα.

Η διαδικτυακή έκθεση The Pandemic of ARTvirus, σε concept και διαχείριση υλοποίησης από τον κύριο Δημήτρη Λαζάρου, αποτελεί μια εναλλακτική οπτική του κόσμου γύρω μας, των κοινωνικών διαρθρώσεων, των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και της σημασίας της συλλογικής προσπάθειας και συμβολής του καθενός μας στην παγκόσμια επιδίωξη για ανάληψη δράσης, κοινωνική αφύπνιση και ουσιαστική αλλαγή προς ένα βιώσιμο μέλλον με ίσες ευκαιρίες. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η αλλαγή ξεκινάει από εμάς, αρκεί να δούμε τον κόσμο αλλιώς

 

Translate »